Carob - the black gold of Cyprus

Carob - det svarta guldet på Aphrodites ö

Av Pany Galanis

Carobträdets botaniska namn är johannesbrödträdet, även känd som St John bröd (carob) eller Locust Bean (inte att förväxla med den afrikanska johannesbröd). I Grekland är Carob känt som "Haroupia" eller "Ksilokeratia" och kallas också "Teratsia" av grekcyprioterna.

De mogna torkade skidorna har varit råvaror sedan antiken runt Medelhavet och i Mellanöstern. Vikten av Carob mättes i termen "karat". Enheten som ädelmetall och sten mäts i, kommer också från det grekiska ordet kerátiοn (κεράτιον). Det härrör från en gammal praxis för vägning av guld och ädelstenar mot frön av Carobträdet, av människor i Mellanöstern.

Systemet standardiserades så småningom och en karat bestämdes att vara 0,2 gram. I de senare romerska tiderna var det rena guldmyntet känt som Solidus 24 karatfrön (ca 4,5 gram). Som ett resultat blev karat också ett mått på renhet för guld. Således betyder 24 karat guld 100 % rent, 12 karat betyder att legeringen innehåller 50 % guld etc.

För mig personligen var den största överraskningen att upptäcka den olika användningen som Caroben har haft. Så det är inte bara en näringsrik källa till mat (under andra världskriget, var det vanligt att Maltas människor åt torkad Carobskida som ett komplement till matransonen). Det har tidigare använts i produktionen av hostmedicin, likör, foder, chokladersättning och juicedrycker. Det har används som afrodisiakum, en naturlig kalciumkälla (innehåller tre gånger mer kalcium än mjölk) Skidan är också rik på järn, fosfor och naturfibrer och flera studier tyder på att Carob kan hjälpa vid behandling av diarré hos spädbarn, många hälsofördelar finns, som kan härledas till carob.

Johannesbrödfrukt innehåller 13 % enkla sockerarter (fruktos, maltos och glukos), 20 % sackaros, 3 % pektin, 4 % protein, 3 % "mucilago polysackarid" och 35 % stärkelse. Dessutom innehåller det mineraler såsom 36 % kalcium, 24 % kalium, 29 % koppar och det mesta av vitaminerna är riboflavin. Carob har låg fetthalt, innehåller inte koffein eller teobromin, så det är sällan en allergen.

Fröerna i Carobskidan, även känd som "johannesbröd", är källan till "johannesbrödgummi", ett matförtjockningsmedel. Mer exotiskt är användningen av Carob i produktionen av film- och bildäck! Så det kanske inte är konstigt att Carob var känt som "Cyprus Black Gold". På 1900-talet var Carob en av de viktigaste exportvarorna på Cypern. Och pulveriserad Carob användes som chokladersättning. Sirapen (teratsomelo) som extraheras från Carobskidan är faktiskt mycket bra för magen, har en hel del vitamin E-innehåll och kan sänka kolesterolnivåerna, och smakar gott i en kakmix eller helt enkelt ätas som de är. Lokalt har skidan också tidigare använts som djurfodertillägg eftersom de är så näringsrika.

Den vanligaste carobprodukten, speciellt inom livsmedelsindustrin, är carob bean gum (CBG) eller locust bean gum (LBG). Detta gummi kommer från fröet och är en kemisk polysackarid, en galaktomannan. 100 kg frön ger 20 kg i genomsnitt ren torrgummi. Gummit, känt som "tragasol", används i ett brett utbud av kommersiella produkter som ett förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, bindemedel och gelnings- eller dispersionsmedel. Livsmedelsindustrin använder sig av CBG för produktion av ett stort antal olika råvaror, inklusive glass, soppor, såser, ost, fruktpajer, konserver, konfekt, bageriprodukter och produkter för sällskapsdjur. Tekniska tillämpningar av CBG inkluderar kosmetika, läkemedel, filmemulsioner, färger, polering, keramik och lim.

Tannin eller färgämne: Mogna Carobskidor innehåller stora mängder kondenserade tanniner (16-20% torrvikt).

Alkohol: hög sockerhalt och relativt låg kostnad har gjort Carobmassa till de tidigaste grödorna som användes för produktion av industrialkohol genom jäsning, i flera Medelhavsländer.

Medicin: Tanniner utvunnen från massan används som ett anti-diarrémedel. Krossad frömassa används för tillverkning av olika farmaceutiska produkter.

Naturlig antioxidant: Polyfenolerna i Carob är också kraftfulla antioxidanter, som skyddar kroppen mot skador från fria radikaler och föroreningar. En 2002-utgåva av Journal of Agricultural and Food Chemistry inkluderade en in vitro-studie av antioxidantegenskapen hos Carob-skide-polyfenoler. Studien visade att även skidorna innehöll polyfenoler. Det visade att dessa har en tydlig antioxidant effekt. Polyphenolkoncentrationen, var lägre i skidorna än i bönorna.

Med så många användningsområden är det inte konstigt att det en gång fanns mer än två miljoner Carobträd på Cypern! Den mest troliga orsaken till att Carob var känt som "The Black Gold of Cyprus" är uppenbarligen det värde som Carob hade för öns inkomst.

Nästa gång du är på besök till Cypern föreslår jag att du tar dig tid att besöka Carobmuseét i Limassol, där man bland annat kan få se Carob-karamelltillverkning och smaka på en mängd olika traditionella produkter såsom till exempel ”Pasteli”.