Following many years of decline, Cyprus property sales are again increasing

Efter många års nedgång ökar fastighetsförsäljningen igen

Fastighetsbubblan sprack tidigt 2008 som ett resultat av den finansiella krisen som slog till mot Europa och Cypern. Trots att de borde ha vetat bättre trodde många att fastighetsmarknaden skulle gå genom taket, vilket den givetvis inte gjorde. Fastigheter köptes med lånade pengar till höga priser och girigheten härjade. Kanske borde vi inte bli så förvånade. Detta har hänt många gånger tidigare och människans natur är sådan att olyckliga händelser snabbt glöms bort. Ekonomin har alltid varit cyklisk, så efter sex års nedgång ser vi nu tillväxt igen. Botten nåddes 2013, och sedan dess har bostadsförsäljningen utvecklas positivt med imponerande siffror, till glädje för aktieägare, investerare och fastighetsutvecklare.

Försäljningen nådde toppen 2007 med 21 245 sålda bostäder på Cypern. Sedan dess, och genom bankkrisen några år senare, var fastighetsförsäljningen i fritt fall. År 2013 såldes endast 3 767 fastigheter på ön. Försäljningen under 2007 var inte på något sätt en normal försäljningsnivå enligt vår mening, och vi tror inte att vi kommer att få se sådana siffror igen under mycket lång tid, om alls. En försiktig uppskattning visar en total försäljning på cirka 7700 bostäder under 2017, vilket innebär att vi har haft fyra år i rad av tillväxt sedan 2013.

Optimism är tillbaka och lånetyngda, stora byggföretag har hittat lösningar tillsammans med bankerna. Det har verkligen hjälpt med den cypriotiska regeringens så kallade "medborgarskaps program" där rika utlänningar kan investera minst 2 miljoner euro i fastigheter och få ett Cypriotiskt pass.  Vissa experter tror att det finns en etisk sida till detta och regering och fastighetsförvaltare är angelägna om att försäkra allmänheten att allt är till gagn för nationen.  Nya och väldigt stora fantastiska byggnader dyker upp som svampar längs Limassols strandpromenad. Bara rika ryssar och kineser tycks ha råd med dessa nya lyxbostäder.

De förbättrade marknadsförutsättningarna har faktiskt gjort det mycket lättare att sälja, till exempel. en 8 årig lägenhet i Kato Paphos, till ett rimligt pris. Priserna har börjat stiga, men det är fortfarande en lång väg att gå innan läget normaliserats. De flesta lägenheter som köpts under perioden 2006-2009 har upplevt en nedgång i marknadsvärde på 35/40 %. Det finns många fastigheter tillgängliga på marknaden, och fortfarande relativt få köpare.

De flesta ekonomer är överens om att framtiden nu ser mycket bättre ut för Cypern. Det finns all anledning att tro att det är rätt tid att investera om du har funderingar på ett semesterhus på ön. Priserna är fortfarande mycket låga - det är en köparens marknad och om du pratar med en ansedd fastighetsmäklare och en bra advokat, kan du se din investering öka i värde under de kommande 5 eller 10 år.

November 2017