Getting a good cigar in Paphos

Var kan man köpa en god cigarr i Pafos

Hängivna cigarrälskare värdesätter en cigarr på samma sätt som vinälskare uppskattar en bra årgång. Glädjen i en cigarr ligger inte bara i den faktiska rökupplevelsen, precis som tillfredsställelse från ett utmärkt vin går utöver det ögonblick du dricker. Varje detalj av cigarren bidrar till upplevelsen - från doften av tobak, färgen på täckbladet och hur cigarren är rullad – hur cigarren är snoppad och tänd  och naturligtvis, smak och arom av cigarren du valt.

Det finns nu två bra cigarrbutiker i Pafos; "La Casa del Habano", som erbjuder många av de kända kubanska varumärkena och den relativa nykomlingen "House of tobacco" som specialiserat sig på cigarrer från andra länder som Costa Rica, Dominikanska republiken, Nicaragua eller Honduras. Tobakshuset säljer inte kubanska varumärken.

Av de två föredrar vi ett besök i "House of tobacco" där Costas, chefen, säkerställer att kunderna inte bara får vad de vill ha. De är också inbjudna att spendera lite tid i affären, som ligger som en bekväm lounge med inbjudande läderfåtöljer och stolar. Perfekt för att njuta av en Robusto från Nicaragua medan du njuter av en kopp kaffe bryggd av Costas själv. Costas kan det mesta om cigarrer, och är mer än glad för att få dela med sig av sina kunskaper!

Det råder ingen tvekan om att förstklassiga kvalitetsvaror produceras inte bara på Kuba, utan också i andra länder och områden där klimatet och förhållandena är sådana att tobakproducenter kan producera mycket bra produkter. "Som vi alla vet har Cuba en välförtjänt status som utvecklats under många år, vilket gör att cigarrerna uppnår höga priser. Montecristo är världens mest sålda kubanska cigarr, men vad gäller kvalitet finns det flera andra märken som är lika bra, inklusive cigarrer från Dominikanska republiken, Honduras och andra karibiska länder. Och så finns också Brasilien, Mexiko etc.

"La Casa del Habano" ligger några hundra meter från trafikljusen ovanför den branta backen där den gamla polisstationen ligger, mot hamnen i Pafos. Tobakshuset ligger på vägen förbi "domstolarna" mot Makarios-statyn, men du ska inte ända dit. Gå förbi bank of Cyprus och tvåhundra meter till vänster - bingo!

Oavsett vad du föredrar kan du i stort sett hitta det du vill ha i La Casa del Habano eller i tobakshuset i Pafos. - Hitta något du gillar och njut!

Arnold Schwartzenegger on cigars