Investing your money for profit

Är Cypern nästa tillväxtmirakel på fastighetsmarknaden?

Investera för vinst i fastigheter på Cypern

Stig B. Myrseth är chef på Dovre Forvaltning. Nedan är ett utdrag ur en artikel som han skrev för "Finansavisen" och publicerades den 25 april 2017.

Skatteboom på Cypern?

I Europa rekommenderar jag att man håller koll på Cypern, som kan bli nästa tillväxtmirakel tack vare den gynnsamma skatteordningen i kombination med en stark demokrati och ett välfungerande rättssystem.

Det är knappast på grund av stränderna och klimatet som Norges rikaste man, John Fredriksen, lämnade in sitt norska pass och blivit Cypriotisk medborgare, och han är knappast den sista skatte-flyktningen som hittat vägen till ön.

Cypern har genomgått en tuff nedgång de senaste åren efter det stats-finansiella raset 2012-2013. Detta orsakades av att cypriotiska banker översvämmades av inlåning från rika ryssar i början av årtiondet, och bankerna valde då att placera sin överskottslikviditet i grekiska statsobligationer. Detta dåliga val innebar att både banksystemet och staten hamnade i likvidation när Greklands ekonomi gick över styr.

Efter flera års kris är Cypern nu på väg upp ur vågdalen. Ekonomin växer starkt och i fjol återtog landet sin ekonomiska självständighet från trojkan, EU: s och IMF: s informella namn. Med ett bra klimat har Cypern goda förutsättningar för turismen. Det är emellertid det gynnsamma skattesystemet som gör mig långsiktigt positiv till ön.

För de som tror att Cypern kommer att kunna upprepa framgången liksom andra europeiska skatteparadis, som Schweiz och Luxemburg finns det pengar att tjäna på att köpa Cypriotiska fastigheter nu. Den statliga likvidationen och lågkonjunkturen har lett till ett blodbad på fastighetsmarknaden de senaste åren. Jag blir emellertid inte förvånad om de som köper till konkurspriser nu blir högt belönade under de kommande åren.

Kom inte till mig och klaga om du missade det stundande stora festen.

Cypern anses vara en fristad och ett affärscenter i den östra delen av Medelhavet, i korsningen av tre kontinenter. Allt fler turister besöker ön, 3,2 miljoner i fjol. Tusentals av dessa köper eller hyr lägenheter och hus, inte minst i Paphos-området, västerut på Cypern.

Cypern kan återigen njuta av verklig ekonomisk tillväxt med en väl fungerande banksektor, en fastighetsbransch som kan visa imponerande resultat för fjärde året i rad och mängder av professionella rådgivare som hjälper dig om du letar efter en bra avkastning.

Cyprus Living är associerat med West Coast Cyprus Ltd, det snabbast växande och ledande fastighetsbolaget på västra Cypern. Vi har cirka 3000 fastigheter i våra böcker; många av dem är lämpliga för investerare.

Vi samarbetar med skickliga och betrodda advokater som kan hjälpa till med, till exempel. upprättande av ett företag på Cypern.