Mat och dryck
 Kleftiko - en traditionell och stulen lammrätt

Kleftiko - en traditionell och stulen lammrätt

Namnet "Kleftiko" indikerar det som sägs, att det traditionellt handlade om stulet lammkött. Tjuven smög sig in på området utanför byn där djuren fanns, stal ett lamm och tillagade köttet under manga timmar over glödande kol in a hål i marken som var helt tätt av lera för att undvika att rök och matos skul... Läs mer
Vasos Manolis, om hur du hittar fina viner på Cypern

Vasos Manolis, om hur du hittar fina viner på Cypern

Det finns många vinproducenter på ön och du behöver lite tid för att hitta de riktigt bra – prova och gör misstag! De bästa av Cypernvinerna är enastående och en bra metod för att hitta de bästa är att be om lite hjälp av en expert. Vi pratade med Vasos Manolis (bild) som var "Sommelier of the Year" 2009 ... Läs mer
Halloumi - en Cypriotisk delikatess

Halloumi - en Cypriotisk delikatess

Osten har fått sitt namn från Grekiskan,Turkiskan och Arabiskan. "Halloumi"  betyder "ost" ser inte speciellt intressant ut. Du kan köpa den i alla livsmedelsbutiker på ön, förpackad i plast, vit och osexig med en konsistens som påminner om radergummi och med en ganska salt smak. Det är ändå många fantastiska r&a... Läs mer
Öring från Troodos - en delikatess för många tillfällen

Öring från Troodos - en delikatess för många tillfällen

För erfarna sportfiskare kommer Cypern och Troodosbergen förmodligen inte att kvalificera sig på listan över attraktiva fiskedestinationer. Men för alla andra kan vi försäkra om att det finns härliga öringsrätter på många platser runt om i Troodos byar. Du kommer förmodligen att hitta öring på m... Läs mer
Zivania – många bra användningsområden

Zivania – många bra användningsområden

Zivania, eller Zivana, är en Cypriotisk brandy gjord på en blandning av krossade druvor och lokala torra viner gjorda på Xinesteri och Mavro druvor. Zivania destillerier är lika de som används för Tsikoudia på Kreta. Zivania är färglös med hög alkoholhalt och lätt arom av russin. Alkoholhalten varierar med 45 % som ... Läs mer
Tillaga Souvla på Cypriotiskt vis – med lamm eller fläskkött

Tillaga Souvla på Cypriotiskt vis – med lamm eller fläskkött

Souvla är en av de populäraste maträtterna på Cypern. Den består av stora köttstycken, grillade på ett långt grillspett över en kolgrill. Köttet skiljer sig från det populära Grekiska souvlaki-köttet, genom att köttbitarna är mycket större och de ska långsamt grillas under mycket lä... Läs mer
Hur man tillagar Tzatziki - den delikata Medelhavsdippen

Hur man tillagar Tzatziki - den delikata Medelhavsdippen

Tzatziki har blivit en favorit på sommaren, på picnic och till grillmiddagar över hela ön och det är mer man bör tänka på när man tillagar tzatziki än många tror. Denna bas i cypriotisk matlagning är god tillsammans med meze och varmt pitabröd. Den fungerar också som en sås (eller dip) tillsammans... Läs mer
Keftedes – Cypriotiska köttbullar, välsmakande och lätt att tillaga

Keftedes – Cypriotiska köttbullar, välsmakande och lätt att tillaga

Köttbullar hittar du på menyn i de flesta länder och Cypern är inget undantag. Cypriotiska Keftedes är en utsökt maträtt och mycket lätt att göra. Lägg alla ingredienser (utom oljan) i en skål och blanda väl. Låt stå i rumstemperatur i 30 minuter och forma sedan färsen i matskedar till avlånga ... Läs mer