Vretsia - one of the abandoned villages of Cyprus

Vretsia - en av de övergivna byarna på Cypern

Cypern har fått mer än sin rättmätiga andel av övergivna byar. Problemen 1974 orsakade en tvångsförflyttning av både Grekcyprioter och Turkcyprioter. Situationen i sig har orsakat att andra byar lämnats av säkerhetsskäl. Oavsett bakgrund, orsakade övergivandet emotionell smärta och lidande för de drabbade människorna. Cypern är ett land byggt på antikviteter, och dessa byar är bara det sista exemplet.

Men några av byarna, och särskilt Vretsia, får fortfarande besök av de fördrivna familjerna. Så, om du bestämmer dig för att besöka dessa platser, var vänlig och kom ihåg och behandla dem med respekt. Kom ihåg det urbana utforskandets motto: "Take only pictures, leave only footprints ...".Vretsia byn var övervägande bebodd av Turkcyprioter från 1800-talet. Under hela 1900-talet svängde befolkningsantalet i byn och så småningom ökade den lite, från 305 år 1891 till 386 år 1960.

Ingen fördrevs från Vretsia under 1950-talet eller 1940-64-krigen. Under den sista perioden fick Vretsia emellertid motta många fördrivna Turkcyprioter från det närliggande Galataria / Yoğurtçular byn (305). Richard Patrick registrerade 33 fördrivna Turkcyprioter som fortfarande bor i byn 1971. Han räknade också den totala befolkningen i byn till 456 det året.

Under kriget 1974 vägrade de Turkcypriotiska krigarna i Vretsia att lämna över sina vapen till Grekcypriotiska styrkor som försökte avväpna de Turkiska byarna. Efter en vapenvila som deklarerades i slutet av augusti tog många bybor sina vapen och flydde över bergen i norr till områden under Turkisk kontroll. Under denna period blev byn också ett transitområde för Turkcyprioter som försökte nå det av Turkiskt kontrollerade norr, genom bergen. De 160 personer som bodde i Vretsia evakuerades norrut under UNFICYP Escort den 1 september 1975. De omplacerades i många olika byar som Lapithos/Lapta (237), Neo Chorio/Minareliköy (073), Zodeia / Bostancı (047) och Katokopia / Zümrütköy (048), liksom i städerna Famagusta (140), Nicosia (074), Kyrenia (236) och Morphou / Güzelyurt (072).

Källa: Pafos Life

Mer information om andra övergivna byar på Cypern finns på internet, till exempel. på https://mycyprusinsider.com/the-great-outdoors/5-practically-abandoned-cyprus-villages-that-will-leave-you-mesmerised/