Water is life

Vatten betyder liv

Efter fyra år med otillräcklig nederbörd på Cypern har situationen varit ganska annorlunda den här säsongen, med översvämningar och problem på många områden. Januari och februari är vanligtvis ganska kalla, och i år (2019) har vädret och temperaturen varit sämre än normalt och förväntat.

Regnet som faller ner är naturligtvis och trots allt, en välsignelse och i slutet av februari är reservoarerna mer än 70 % fyllda, i motsats till, endast 21 % i februari förra året.

Det här är väldigt goda nyheter för ön och fastighetsägare behöver inte oroa sig för vattenbrist de närmaste åren - även om det inte alls skulle regna nästa vinter eller säsongen efter det!

Utan vatten kan Cypern inte existera och naturligtvis är ön mycket beroende av regnvatten. Normalt regnar det under vintermånaderna och detta leds till och lagras i stora vattenreservoarer runt ön. Konsumtionen av vatten ökar stadigt med ökad husbyggnad, nya golfbanor etc., vilket bidrar till att förstärka vattenproblemet. Ekonomin på ön är beroende av Bostadsbyggandet och myndigheterna kommer därför alltid att göra vad som är nödvändigt för att lösa problemen.

Det finns en växande förståelse i det cypriotiska näringslivet för att initiera bra "vattenlösningar". Golfbanorna har nu, som ett exempel, separata anläggningar för återanvändning av vatten och bygger sina egna reservoarer för att minska belastningen på den offentliga konsumtionen. Myndigheterna arbetar också för att etablera fler avsaltningsanläggningar som omvandlar saltvatten till färskt vatten, även om denna metod för att producera färskvatten har miljökritiserats eftersom olja används som energikälla. Cypern kommer sannolikt att öka sina ansträngningar på den alternativa energiförsäljningen under de kommande åren.

På Cypern är alla glada när det regnar. Inte konstigt när vi anser att vi har 340 soldagar per år.

Om du är intresserad av detaljer och statistik om vattenresurser på ön - klicka på den här länken.